Selepas larian pertama saya pada awal Mei 2015 yang lalu, pendapat saya tentang distance running masih lebih kurang sama dengan sebelumnya: penat, jauh dan bosan.

Pernah saya berdialog dengan adik saya Jahid (dia telah lari lama sebelum 2015 lagi), apa yang seronoknya lari jauh-jauh ni? Lari lari dan lari… Lepas tu apa?

Saya tak ingat dengan tepat hujah balasan dia, tapi rasanya dia ada sebut tentang happy hormones dan bahawa lari ni boleh mendatangkan perasaan bahagia selain meningkatkan tahap kecergasan diri. Happiness dan Fitness – dua benda yang penting untuk mengurangkan tekanan kehidupan seharian.

Saya tak berapa puas hati dengan jawapannya lalu saya tanya, kali ini lebih fokus dan berkisar tentang kebosanan: Takde ke running event yang lain daripada biasa? macam lari bertema ke…? Bosanlah lari kosong macam tu jer…
Dia jawab: Ada jer.. macam zombie run semua tu lah. Boleh pilih nak jadi zombie atau nak jadi mangsa.

contoh Zombie Run

Zombie run lah pulak!

Perbualan kami kemudian berubah kepada topik kasut.

Saya cakap masa lari 9to5 hari tu, saya guna kasut lari Diadora yang ofis bagi (dapat sebab terlibat dalam perbarisan Hari Wilayah 2013). Pada masa tu, kasut lari pada saya ialah mana-mana kasut sukan yang tapaknya sedikit lembut, yang di depannya runcing dan menaik. Kasut Diadora tu dah lama, jarang pakai dan taklah selesa sangat masa lari (juga designnya yang tak cool). Jadi masa pakai lari 5k hari tu, rasa macam tapak nak tercabut pun ada.

Kemudian Jahid kata yang dia dah ada kasut baru dan nak let go kasut lama dia: Reebook ZigNano. Dia kata kalau nak, ambik je lah. Sebab saiz kaki kami hampir sama, maka saya ambik. Dia dah pakai lari berpuluh-puluh​ kilometer, sure ok punya kasut ni!

Reebok Zignano – Lebih kurang macam ni. Perhatikan tapak zigzagnya itu.

Beberapa hari lepas tu, sempat la saya try kasut Reebook tu bawak pusing taman 2-3km. Agak ketat sikit, tapi baru saya tahu betapa sedapnya kalau lari dengan kasut lari yang betul. Sekali lagi saya ucap terima kasih kepada Jahid dan memuji kesedapan kasut ini.

Anyway tak lama lepas tu, kawan pejabat saya Aqim datang ke meja saya. Aqim kata dia ada hal dan tak dapat lari untuk event Reach Out Run weekend tu. Jadi dia nak let go bib dan racekit semua sekali, percuma. Barang percuma siapa yang taknak kan? Maka saya setuju lah dan ambik racekit tersebut untuk larian sejauh 10km.

10km. Untuk​ larian kedua. Dua kali lebih jauh daripada yang pertama. Tak training sangat. Cari pasal.

Tapi ada kasut baru. Maka, takde hal!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s