Selepas dua kali masuk acara larian, jawapan kepada apa yang best sangat berlari ni masih belum saya jumpa.

Saya teringat apa yang saya lalui dalam dua acara tu. Apa yang saya lalui dan tengok, adalah ini:

  1. Orang yang lari begitu pantas, dari mula hingga ke penamat.
  2. Orang yang lari pantas pada mulanya dan pancit teruk kemudiannya.
  3. Orang yang sederhana pacenya tapi consistent.
  4. Orang yang slow dan penghabisannya pancit jugak macam orang nombor 2. Ni saya lah ni.
  5. Lelaki yang lebih tua dari saya tetapi laju dan mantap.
  6. Lelaki yang lebih obese dari saya tetapi laju dan power.
  7. Fesyen dan aksesori.

Dan ini perkara yang paling menyayat hati:

8. Dipotong perempuan yang nampak lembik, tak gaya macam atlet pun, gaya makcik-makcik atau nenek… tapi tuddiaa lari laju gila.

Saya terfikir lagi. Apabila merenung senarai di atas, 7 daripada 8 adalah tentang kelajuan. Adakah tujuan berlari ni ultimately hanya sebab nak jadi laju? Kalau semua orang jadi laju, yang slow jadi apa?

Saya tinggalkan sahaja persoalan ni di sini. Lain kali saja saya cari jawapannya.

=========
Niat asal saya sebelum dan pada saat memulakan langkah dalam acara 9 to 5 Run adalah sama: Untuk tinggalkan kehidupan sedentary.

Hanya ingin keluarkan peluh. Hanya ingin beriadah. Hanya ingin sihat.

Tetapi selepas melalui no. 1 hingga 8, saya jadi tercabar dan tersinggung dengan kemampuan diri sendiri. Tak semena-mena timbul semangat. Saya ingin jadi kompetitif. Saya nak lari jauh-jauh. Saya nak jadi laju. Dan kalau boleh, saya nak podium!

Sedar atau tidak, pada saat itu sebenarnya saya​ sudah pun hooked dengan lari. Saya sudah temui jawapan, namun tidak mampu menceritakan.

Dan bila orang tanya saya: Apa yang bestnya lari-lari ni?

Saya cuma jawab: Kau kena cuba dulu untuk tau jawapannya.

Mungkin itulah jawapan yang Jahid cuba sampaikan kepada saya!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s