Saya menghabiskan beberapa tempoh dalam tahun 2015 dengan fikiran yang semata-mata terarah kepada larian. 

Sejak habis acara kedua, hinggalah ke minggu-minggu yang seterusnya, carian Google dan Youtube saya adalah berkisar tentang larian semata-mata. Dengan sub-cariannya adalah mencari solusi bagaimana nak kurangkan penderitaan semasa dan selepas lari.

Lari memanglah penat. Tapi tak best lah kalau lari tak seberapa, tapi penatnya yang melampau. Saya bimbang tiada enjoy yang muncul di penghujung larian kerana kalau tak enjoy, baik berhenti saja. Tapi saya baru bermula.

Memang jelas saya ada isu yang perlu diselesaikan. Apabila dah tau isu/masalah dan cari solusinya, dengan izin Tuhan barulah penderitaan tu dapat dikurangkan. Macam tu lah logik kehidupan. Apabila berdepan dengan masalah, lakukan root cause analysis se-objektif mungkin, kemudian cari solusi untuk mengatasi masalah tu.

Berbalik kepada isu penderitaan tadi. Selepas berfikir, bertanya dan menghadam, saya shortlistkan dulu jalan-jalan research (in no particular order) ke arah penyelesaian:

  1. Kasut 
  2. Teknik larian & pernafasan
  3. Latihan
  4. Aksesori/Gadget

*Ok yang no. 4 tu mengada jer sebab bila search tu kekadang gatal la jugak nak tengok jam, earphone dan sebagainya.

Oleh kerana agak overwhelmed dengan topik-topik di atas, maka saya mula dengan topik yang paling menarik iaitu research pasal kasut dulu. 😉

Bersambung.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s